Módszereim

Itt találod az általam alkalmazott modellek rövid leírását.

Ha a módszereim leírását olvasva úgy érzed, nem áll össze a kép, hogy hogyan tudnék segíteni neked, annál inkább javaslom, hogy tegyél próbára! Te, én, mi. Vajon  mit tudunk ebből kihozni?

Magas teljesítményű állapot

Kifejezetten alkalmas döntési nehézségeknél, tanulásnál, megoldás keresésnél.

Amikor két agyféltekénk összhangban van, az átlagosnál nehezebb élethelyzeteket is képese vagyunk játszva megoldani. Ezen a teljesítmény szinten erőforrástelinek érezzük magunkat és az épp aktuális dilemmánkra is megérkezhet a megoldás. 

Szubmodalitások

Alkalmas félelmek, kételyek, fájó emlékekkel való belső élményekkel dolgozunk szem előtt tartva, hogy az érzelemvilágunkat meghatározza az egyes élményeinkhez fűződő viszonyunk. Elég magát a viszonyt megváltoztatni, átszínezni és az eredmény a szorongató élmény oldódása, a fájdalmas élmény enyhülése, a félelem elpárolgása. Természetesen ehhez segítségül hívjuk a jó élményeinket.

Hiedelem átépítés

Remek eszköze a rövid idő alatt elérhető változásnak.

Ahhoz, hogy az életben biztonsággal eligazodjunk, felnőtt korunkra egy egész kiépített hiedelemrendszerrel vagyunk felvértezve. Kezdve a családi legendáriumból átvetteken át egészen a saját magunkról kialakított hiedelmekig. Ezek között valóban sok olyan van, ami tartást ad, ám néhány észrevétlenül bekorlátozhat minket. Ilyen például a „arra én nem vagyok képes”, „ahhoz nekem nincs erőm”, „kevés vagyok én ide”, „nem fog menni”, stb. Ilyen és hasonló bennünket hátráltató hiedelmekkel csupán annyi a dolgunk, hogy fülön csípjük őket és azzal a lendülettel felcseréljük egy olyan párjával, ami nem csak támogat, de erőt is ad nekünk.

Vezetett meditáció

Legjobb módszer ellazult állapotban tudati szintről üzenni a tudatalattinak.

Ez egy rövid, ám annál hatékonyabb gyakorlat, aminek a kulcsa a belső világunkban való kalandozás, hasonlóan az álomtevékenységhez. A tudatalatti előtérbe kerülésével a tudati szinten nehézséget okozó problémák itt képesek megoldásra lelni.

Logikai szintek

Legjobban alkalmazható egy-egy, bennünket zavaró  helyzetből való kilépésre. A mai ember gondolkodásból kiváló. Ám némely problémája megrekedhet egy bizonyos szinten és ugyanazzal a gondolkodásmóddal nem tudja megoldani őket, amivel létrehozta. Ám egy-két logikai szinttel feljebb mindez lehetséges. Csak egy pár perces értelmes párbeszéd (irányított kérdezz-felelek) szükséges hozzá.

Neuro-logikai szint

Ez egy komplex modell, ahol egy-egy élethelyzetre (munka, párkapcsolat, karrierterv, életfeladat) összetetten nézünk rá. Részletgazdag és strukturált, mindenkinek más szinten nyújthat lendületet, ha szemben találja magát az így kirajzolódott képpel.

Mély, belső átalakulás

Ez az egyik legösszetetteb modell, amit nem lehet elsők között bevetni, rá kell készülni. Hatékonysága abban rejlik, hogy bármilyen kis probléma oldalról indítjuk a gyakorlatot, az a csapágy kerül majd a helyére a gépezetben, ahonnan a tulajdonképpeni elakadás ered.

Erőforrás építés kollázsokkal

Az egyén világosan meg tudja fogalmazni, hogy egy rá váró nehéz feladathoz milyen erőforrásokra lehet szüksége, de addig kevesen jutnak el, hogy stresszhelyzetben is elő tudják ezeket hozni magukból. Ám nyugodt körülmények között szépen kiépíthető egy olyan eszköztár, ami mindig rendelkezésre áll és magabiztossá tesz. Annyi a feladat, hogy olyan élményeket hívjunk be, amelyek egyesével hozzák az adott erőforrást. Mikor voltam bátor? Mikor voltam örömteli? És így tovább...

Stresszkezelés

Félelmeinket úgy legbiztonságosabb megközelíteni, ha képesek vagyunk a külső szemlélő biztonságos szemüvegén keresztül ránézni és ebből a szituációból megtanulhatunk bánni a pánikszerű helyzetekkel. 

Nyolc lépéses célkitűzés

Ez a modell egy jól követhető struktúrát ad hasznos és előrevivő célok megfogalmazásához.

Irányultságok, értékfeltárás

Sokszor friss szülőként csak addig látunk el, hogy „egész biztos, nem fogok úgy bánni a gyerekemmel, mint ahogy velem bántak annakidején”. Azt tudjuk, hogy mit nem. Igen ám, de akkor mi is lenne jó ehelyett? Az irányultságok feltérképezésével kikristályosodhat, hogy tulajdonképpen mik is fontosak nekünk ebben az új szerepben, mely irányokkal vagyunk képesek hitelesen azonosulni?

Igen/ Nem jelzések

Egy kis befelé figyeléssel megtapasztalhatjuk, hogy a benyomások és a zsigeri érzések folyamatosan egyértelmű üzeneteket közvetítenek nekünk. Némi gyakorlással ezt bármikor készség szinten tudjuk alkalmazni.

Átkeretezés

Önmagában egy viselkedés, egy gondolat, egy érzés több mindent jelenthet, függően a köré helyezett kontextustól. Ezt a módszert arra használjuk, hogy újabb szemszögek megmutatásával változtassunk adott dolgok jelentésén. Például egy makacs gyerek személyisége rejtheti magában azt, hogy kitartó felnőtté válik.

Lánchorgony

Ennek a modellnek az alkalmazásával a eljuthatunk egy bosszantó helyzetből az áhított állapotba négy lépésen keresztül.

Tasking

Tele vagyunk szokásokkal. Van köztük rengeteg jó, ám vannak olyanok is, amiktől legszívesebben megszabadulnánk. Vannak vágyott szokások is, amiket beépítenénk, csak eddig még nem sikerült. A tasking egy minimum 21 napon át tartó folyamat, aminek köszönhetően mindezt irányíthatjuk.

Szituációs elemzés

Bizonyára a „lépcsőházi gondolkodás” sokunk számára ismert fogalom. Azt jelenti, hogy némely helyzetben nem tudunk elég frappánsan reagálni, csak később, a lépcsőházban jut eszünkbe valami odaillő válasz. Ám, ha négy oldalról ránézünk egy ilyen kérdéses szituációra, rögtön beugrik, hogy mi is lehet legközelebb a megfelelő viselkedés.

Feedback

Visszajelzést adni és kapni kényes dolog. Ez a módszer abban segít, hogy nyílt és tiszta visszacsatolást adhassunk, a nekünk címzetteket pedig megfelelő helyen kezeljük.

Szomatodráma

Dr. Buda László szerint testünk tünetei lelkiállapotunkról kívánnak üzenni nekünk. Ha elég bátrak vagyunk valódi elakadásainkkal szembenézni, képesek leszünk megfejteni a jelentésüket. A Szomatodráma képzésen szerzett tudásomat felhasználva igyekszem olyan biztonságos légkört teremteni, ahol megindulhat egy belső párbeszéd és ezzel együtt a gyógyulás.